Rulett stratégiák és fajták

A szerencsejátékok nem a modern kor termékei, így nem kell azon meglepődnünk, hogy a több száz év alatt már sokan sokféle módszert megpróbáltak bevetni azért, hogy a végén a zsebükbe több pénz legyen, mint a játék kezdetekor. 

A legtöbb stratégia matematikusok agyából pattant ki, tehát bebizonyosodott, hogy a szerencsejátékhoz valóban ész is kell. A legismertebb stratégiák a Martingale, a Fibonacci,  a Labouchère és  a D’Alembert módszer.

Mit jelentenek a megnevezések? Nézzük csak: 

Martingale módszer: ez egy olyan stratégia, ahol egyre nagyobb téteket teszünk, hogy az eddig elvesztett összeget visszanyerjük. A módszer lényege, hogy a játékos mindig kétszer akkora tétet rak, mint az előző tét. Mi ennek az értelme? A tét mindig magasabb, mint az eddig elvesztett  összeg összesítve, tehát a nagy számok törvénye alapján a játékos egy idő után pozitív egyenleggel jön ki a játékból.

Egy konkrét példát nézve: a játékos első tétje 1. Folyamatos duplázással a 9. játéknál az összes vesztesége 1023 (1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 32 + 64 + 128 + 256 + 512 = 1023). Ha a kilencedik játékot megnyeri, a nyereménye 1024 lesz és így kicsivel több pénze van, mint a kezdetekkor. Ilyenkor a játékos a sort előröl kezdi.

Fibonacci módszer : ez a stratégia kevésbé agresszív mint a martingale módszer, mivel a tét nagysága nem emelkedik annyira drasztikusan. Itt mindig az előző két tét összegével emeljük a tétet a következőképpen: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 és így tovább.

Ha rögtön nyersz, akkor a sort előröl kezded. Viszont, ha már vesztettél pár játékot, és akkor nyersz, nem kezded előröl a sort, hanem kihúzod az utolsó két számot a listáról, és innen folytatod tovább a fogadást. Akkor nyersz, ha minden számot kihúztál már és több pénzed van, mint amivel a játékot elkezdted.

Labouchère módszer: a stratégia azzal kezdődik, hogy kiválasztunk egy számsort. Majd a sor két szélső számának összegével szorozzuk meg az alaptétünket.  Ez egy konkrét példánál így néz ki:

Számsorunk: 1,2,3,4,5,6

A tétünk alapegysége 1. Tehát ebben az esetben az 1-et megszorozzuk 1 + 6-tal, azaz 1 x 7 = 7.  

Nyerés esetén a két szélső számot kihúzzuk, és  folytatjuk a játékot a következő két szélső számmal, azaz a 2-vel és az 5-tel. Ez egészen addig így megy, amíg ki nem húztuk az összes számot. Olyankor újrakezdjük a kört.
Vesztéskor azonban a számsorhoz hozzáadjuk a tét szorzóját, ebben az esetben a 7-et, és folytatjuk a már fent leírt minta szerint a következő számsorral:1,2,3,4,5,6,7.

D'Alembert módszer: a stratégia lényege hogy minden egyes újabb tétnél egy egységgel emeljük a tétet, amennyiben az előző körben veszítettünk. Győztes kör után eggyel csökkentjük a tétet. Ahogy a tőkénk nagyobb lesz, mint a kezdőtőke, a tét újra csak egy egység lesz.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az összes módszer azon a hibán alapszik, amit a szerencsejátékosok tévedésének is hívnak. A hibás elképzelés lényege, hogy a valószínűség függ az előtte megtörtént események láncolatától. Azaz, ha eddig ötször veszítettem, nagyobb a valószínűsége, hogy most nyerni fogok.

Ez helytelen, hiszen minden egyes játék külön kockázati mutatóval rendelkezik, és nincs összefüggés az előző körökkel. Mint az összes szerencsejáték, az online rulett is a szerencsén múlik, és hosszú távon semmilyen  módszer nem képes a nyereményt megjósolni vagy garantálni.